Erős vár a mi Istenünk!

Október 7-én, kora reggel egy lelkes kolozsvári csapat ezzel a jelszóval indult útnak Temesvár irányába, történelmi felfedezőútra. Első állomásunk a nemrég felújított nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium volt, amelynek egyik véndiákja velünk utazott és személyesebbé tette találkozásunkat az alma materrel.

Utunk ezután  Vajdahunyad várához vezetett, amely mindenkit elkápráztatott. A tornyok, a belső udvar, a kilátás, a trónterem, a kút és a legendája, a mozaik kiállítás… csak ámultunk és bámultunk. A harmadik várat, magas Déva várát a hazafele vezető utunkon látogattuk meg. A modern technológia lehetővé tette, hogy felettébb hamar (három perc alatt) és nem sok fáradalommal megmásszuk a hegyet, ugyanis igénybe vettük a felvonó szolgáltatását.

Temesváron részt vettünk a Kolozsvári Egyházmegye közgyűlésén, megismerkedtünk a várossal, azzal a református templommal, ahonnan hajdanán elindult a 89’-es forradalom, az evangélikus templommal, amelyen sok ideig osztoztak az evangélikusok és reformátusok. Megcsodáltuk a főteret, a szép parkokat, az opera épületét, a szépen kiépített folyópartot, a gyönyörűen felújított épületeket és kis tereket.

Október 8-án ökumenikus istentisztelet keretében adtunk hálát az evangélikus templom felújított homlokzatáért, később pedig dr. Csendes László előadását hallgathattuk meg egyházunknak lelkészeiről, akiket meghurcoltak, munkatáborokba küldtek, igazságtalanul elítéltek. Mindezt Ignaz Fischer bizonyságtétele tetézte, aki 18 évesen, katolikus teológiai hallgatóként került orosz munkatáborba és beszámolt élményeiről, a fogság nehézségeiről és Isten gondviseléséről. Az alkalmat a politikai és közéleti személyiségek köszöntései zárták, valamint nemzeti imánk eléneklése.

Hálával tartozunk a Bethlen Gábor Alapnak a jelentős anyagi hozzájárulásáért, amely lehetővé tette ezt a tartalmas és élménydús kirándulást, történelmi felfedezőutat.

Történelmi felfedező út Dél-Erdélyben

Egyházközségünk Dél-Erdélyt felfedező kirándulásra hív minden érdeklődőt 2016. október 7-8. között.
Úticéljaink: Vajdahunyad vára, Déva vára és Temesvár.
Egyúttal részt veszünk a Kolozsvári Egyházmegye éves közgyűlésén és a Temesvári EvangélikusTemplom felújított külsőjéért tartott hálaadó istentiszteleten.
Részvételi szándékukat jelezzék szeptember 25-ig a lelkészi hivatalban, a parohluth@yahoo.com e-mail címen vagy a 0264/592788 telefon számon.
Kele_160913

Vakációs bibliahét

Augusztus 29. és szeptember 1. között szeretettel várunk minden vallásórás gyereket, hogy közösen ismerkedjünk meg bibliai történetekkel, énekeljünk együtt, játszodjunk, barkácsoljunk.

Minden nap 9 és 16 óra között zajlik a foglalkozás.

A nap első felében helyet kap a bibliai történettel való ismerkedés, játék, ének. Dél körül közösen uzsonnázunk, majd délután kézműveskedünk.
Kérjük támogassák a négynapos gyerekfoglalkozást gyümölccsel, süteménnyel.
Program:
 
9:00 – érkezés, gyülekezés a templomban, bevezető játékok
10:00 – énektanulás, bibliai történet
10:45 – tízórai (gyümölcs)
11:00 – ismétlés, játék
12:00 – uzsonna
13:00- 16:50 – kézműves foglalkozás
16:00 – közös ima a szülőkkel a templomban, áldás és távozás
Kele_160823-2

Az életstílus betegségei – beszámoló

Tegnap délután a Petrőczy Kata Szidónia Evangélikus Nőszövetség szervezésében a Család, Nevelés és Egészség Egyesület munkatársai bemutatót tartottak arról a kolozsvári érdeklődőknek, hogy az életvitelünk, táplálkozásunk milyen mértékben befolyásolják egészségi állapotunkat. Beszélgettek arról, hogy a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres mozgás milyen nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a modern kor betegségeit, a túlsúlyt, cukorbetegséget, szív és érrendszeri betegségeket depressziót elkerüljük, megelőzzük. A bemutató után az egyesület munkatársai vérnyomást és testzsírszázalékot mértek.
Keresztyénekként valljuk, hogy az élet, az életünk Isten ajándéka. Ezért felelősségteljesen kell vele bánnunk. Ennek a felelősségvállalásnak egyik módja, hogy vigyázunk egészségünkre.